23 Kasım 2007 Cuma

Sevgili Webgünlük!

Merhaba sevgili webgünlüğüm,
Bayağı bir zaman oldu ama hiç yazmak gelmedi içimden. Alışkın olmadığımdan mıdır acaba? İnsanın canı sıkkınken hiç bişey yapmak istemiyor mesela çalışmaaakk!!, yazmak, konuşmak, mutfakta kek veya kurabiye yapmak istememek gibi. Ve hatta bazen daha ileri boyutlu can sıkıntılarında da yemek yemek istememek gibi. Ühüü! Ühüü! Canım sıkkın! Neyse ki yemek yemek istemeyecek kadar değil. Bu akşam bir dizi mutfak işiyle uğraşmam gerek. Çünkü ayda bir defa -gün babında- kızkardeşler, yani ailece bir araya gelip görüşüyoruz ve herkes evinden birşeyler hazırlayıp getiriyor ki ev sahibesine yük olunmasın diye. Eee hiç fena da olmuyor doğrusu:) Yani ayda bir kez dediğime bakmayın siz, tabi ki aralarda da görüşüyoruz ama bazen herkes öyle yoğun olabiliyor ki ayda bir bile görüşülemiyor diye böyle bir karar alındı. Bu ay Halime ablamda buluşuyoruz ve büyük ablamız da dün -Keşan'dan geldiler, şeref verdiler!- gelince daha bir şenlendi evimiz. Cumartesi'ye ne yapsam diye epeydir düşünüyorum. Düşündüm, düşündüm Cheesecake ve Tuzlu Kurabiye yapmaya karar verdim. Galiba. Tamam, tamam karar verdim onlar yapılacak.
Yaa bir de şu haftanın son gün yorgunluğu olmasa üzerimde daha yapmam gereken bir yığın ev ve mutfak işi var. Çook yorgunum çoookkkk! Gerçekten. Abartmıyorum. Oysaki bu hafta hiç bişey yapmadım diyebilirim. Şu anda göz kapaklarım kapanmak, parmaklarımsa klavyeden uzaklaşmak istiyor. Buldum! Bunun adı can sıkıntısıyla başlayan miskinlik. Bu durumdan kurtulucam: Yeter canım bu ne? Çok mızmızlandın Ayşegül! Hadi! Hadi! Bak bu ruh haliyle yapacağın hiç bir şey lezzetli olmayacak ona göre. Hıımm, aferin sana.
Evet, yemek blogcuları pek böyle şey yapmazlar ama ben yapayım ve size daha yapmadan -akşama yapılacak olan- Tuzlu Kurabiye tarifimi vereyim. Daha önce yapılmış ve beğenilmiş bir tariftir. Bana güvenebilirsiniz. Bu tarifle çok çeşitli tuzlu kurabiye oluşturabilirsiniz mesela; mahlepli, maydanozlu, dereotlu, peynirli, kandil simidi formunda,baharatlı, haşhaşlı v.s v.s. (v.s'ler fazla oldu sanırım, çeşitlemelerin hepsini yazmışım zaten!)

TUZLU KURABİYE

Malzemeler:
  • 1 paket tereyağı (250 gr ve yumuşak)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı sirke
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı şeker (aslında isteğe bağlı)
  • 3 tatlı kaşığı mahlep (pek tabiki isteğe bağlı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta + 1 yumurta sarısı (üzeri için)
  • 5- 6 su bardağı un (ya da aldığı kadar)

Yapılışı :

  • Geniş ve derin bir kabın içine önce unu sonra kabartma tozu,tuz, şeker ve mahlebi koyup karıştırın.
  • Unlu karışıma önce tereyağını koyup galeta unu kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
  • Sırasıyla yumurtayı, sıvıyağı, sirke ve sütü de ekleyip yoğurmaya devam edin.
  • Ele yapışmayan, yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde etmeniz gerekmekte.
  • 1/2 saat kadar buzdolabında bekletip, yukarıda belirttiğim çeşitlerden biriyle istediğiniz şekli vererek devam edebilirsiniz.
  • Örneğin hamurunuza 1/2 demet ince kıyılmış dereotu + 1 su bardağı rendelenmiş sert beyaz peyniri de ilave edip (tabiki peynirin tuz oranı göz ardı edilmeden!) yoğurun ve küçük, hafif elips şeklinde kurabiyeler yapın.
  • Veya bunları ilave etmeden, 1cm kalınlığında açtığınız hamurunuzu kurabiye kalıplarınızla kesin veya elinizde rulolar yaparak simit şekli verin, üzerine yumurta sarınızı sürüp susam, haşhaş tohumu veya çörekotu serpin.
  • Önceden 180C'de ısıtmayı unutmadığınız fırınınınızda, 15-20 dk, yani pempeleşinceye kadar kurabiyelerinizi pişirin ve afiyetle yiyin.

Not 1 : Fırın tepsinize yağlı kağıt sererseniz tepsinizi yıkamak için fazla çaba sarfetmemiş olursunuz, yok eğer sermez iseniz hiç birşey olmaz, yıkarken fırın tepsinizle başbaşa geçireceğiniz süreyi uzatmış olursunuz!!! :(

Not 2 : Bu ölçülerle 2 büyük boy dikdörtgen fırın tepsimi doldurabiliyorum. Ayrıca kapalı bir kavanoz veya kutuda 4-5 gün tazeliğini koruyabilirsiniz. Eğer kalırsa tabi ki!

Çok zevkliydi tarif yazmak! Miskinlikten kurtuldum.

Hiç yorum yok: