29 Aralık 2007 Cumartesi

İYİ SENELER !

Sağlık, mutluluk ve huzurla gelsin yeni yıl. Dünyamız için, ülkemiz için, ailemiz için, çocuklar için, ağaçlar için, mevsimler için...
Yani herkes ve herşey için güzellikler getirsin 2008 ve sonraki seneler.



NOT: Resim www.crebro.net/2006/12 'den.

Meltem'in kendi çizimiymiş. Çok beğendim ekledim. Umarım kızmaz :( Kızmaz zaten resmi bizler için yapmış :)

19 Aralık 2007 Çarşamba

MUTLU BAYRAMLAR !


herkese ama herkese mutlu bayramlar dilerim...

sevgilerimle...

15 Aralık 2007 Cumartesi

SOBELENDİM :):):)

Sevgili Mavimantar geçen hafta beni sobelemişti, ama yoğun bir haftaydı ve yazmaya fırsatım olmadı ne yazık ki, bu gecikmeden ötürü Mavimantar sizden özür diliyorum. Hem galiba biraz da heyecanlandım:) Kendini anlatmak zordur ya. Şimdi düşünüyorum da hep blog okurdum, sobelenenler, mimlenenler hep dikkatimi çekerdi. Benim de başıma geleceğini hiç düşünmemiştim bile. Ama iyi ki blog yapmışım, bu sayede çok ''şeker'' ve ''bilgili'' insanlarla yazışma fırsatım oluyor.

Sobelenenler haklarında ki 7 gerçeği yazacaklarmış, başlayalım öyleyse.

1- 03.Eylül'de doğmuşum. Ayrıntılara dikkat ederim, hemen hemen her konuda. Sevgi ve saygıya çok inanırım.

2-Ben aslında utangaç bir insanımdır, kolay kolay herkesle samimi olamam. Dışardan bakıldığında soğuk dururum, ama öyle değilimdir. Bakın! :):):):)

3-Dürüstlük, samimiyet, tevazu, kalite benim için çok önemlidir. Ne yazık ki bu değerlerle nadiren karşılaşıyorum ve üzülüyorum.

4- 1 yıl, 4 aydır evliyim. Evlilik güzelmiş, tabiki doğru insanla!

5- Evde vakit geçirmeyi, daha doğrusu mutfakta olmayı severim. Tabiki alışveriş yapmayı da . (Selim duymasın!)

6- Çok okuyanlara, spor yapanlara ve seyahat edenlere hep imrenirim. Ama nedense ben pek yapmıyorum ve bu yönlerimi hiç sevmiyorum. Bir de bazen hat safhalara ulaşan kararsızlığımı, bir de... bir de ...

7- En sevdiğim yönümse hiç kimseyi kıskanmamam. İyi olan herkesi ve herşeyi takdir ederim.

Ben de İpek' i, Beyza' yı ve Selin' i sobeliyorum. Herkese sevgiler...

4 Aralık 2007 Salı

Balkabağı Çorbası

Bal Kabağı mı? Balkabağı mı? diye biraz teredüt ettim ve öğrendim ki doğrusu ''Balkabağı'' imiş. Yani anlam kayması yoluyla oluşan ad bileşiği olduğu için bileşik yazılırmış. Örneğin: Kuşüzümü, kafatası gibi. (Sadece kendime biraz dil bilgisi dersi vermek istedim zira bu konuda hatalarım olduğunu düşünüyorum)

Balkabağı Kasım ve Aralık aylarında bolca tüketilebilecek bir sebze ve oldukçada faydalı. Neler mi yapılabilir? Tatlısı, çorbası, pastası ve hatta annemin de yaptığı gibi etli-acılı yemeği. (Annem çok sıklıkla yapmaz bu yemeği ama çocukken de severek yerdim. Canım annem benim!)

Balkabağı harika bir lif ve beta-karoten kaynağı yani antioksidan yani bir çok kanser çeşidini ve kalp krizini önlemeye yardımcı ve ayrıca enfeksiyonlara karşı vucudun direncini de artıran kocaman, sevimli, turuncu bir besin kaynağı. Hem ucuz, hemde bol.

Tatlısını ve yemeğini severim ama çorbasını ilk kez yaptım ve onu da sevdim. Biraz internette araştırdım biraz da kendimden birşeyler ekledim ve sonuç bence gayet güzel oldu. Kıvamlı ve lezzetli.

Malzemeler :

  • 1/2 kg balkabağı (kabuksuz, temizlenmiş)
  • 1 orta boy soğan
  • 1 orat boy havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 kırmızı biber + 1 yeşil biber
  • 1 diş sarımsak
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı veya 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay bardağı süt + 5-6 su bardağı kaynamış su
  • tuz + karabiber + muskat + dereotu (ölçü vermiyorum, kendi damak zevkinize göre ayarlayın)

Yapılışı :

  • Önce kabaklarınızı, patates, havuç, soğan ve biberlerinizi temizleyip doğrayın.
  • Tencerenize yağınızı koyup eritin, soğanları ekleyip şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
  • Ardından havuç, sarımsak ve biberlerinizi ilave edip biraz daha kavurun. Daha sonra kabak ve patatesi de ekleyerek kavurmaya devam edin. Bu aşamada tuzu da ilave edin ki sebzeler lezzetlensin.
  • Sebzeler hafif yumuşayıp sularını salınca sıcak suyu ve sütü ilave edip, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar arada karıştırarak kaynamaya bırakın.
  • Kaynayınca çorbanızın altını kapatıp, blenderdan geçirin. Pürüzsüzleşen çorbanıza karabiber ilave edip -eğer çok koyu kıvamdaysa biraz daha sıcak su ilavesiyle- kısık ateşte biraz daha kaynatın.
  • En son muskatı rendeleyip, ince kıyılmış dere otunu da ekleyin ve karıştırın.

Sonrada afiyetle için, sağlıklı günler dilerim.

Not 1 : Bu çorbadan çok çok muhteşem bir tad beklenmemeli, ama gayet lezzetli, sağlıklı ve de yapması pratik.

Not 2 : Eğer kemik suyu kullanıyorsanız çorbanız iki kat daha lezzetli ve sağlıklı olur. Geçen gün kasaptan kuzu kemiği aldım, kaynatıp suyuna da şehriye çorbası yaptım. Immm, ımmm!